سرپ (SERP) چیست

سرپ (SERP) چیست

میلیون ها یا شاید میلیاردها صفحه در اینترنت وجود...

فرزین رستگار

فرزین رستگار

تیم لیدر مجموعه کارمند سئو

سلام، من فرزین رستگار هستم مدیر و تیم لیدر کارمندسئو و همچنین بنیانگذار چند کسب و کار اینترنتی دیگر. تصمیم گرفتم اوقات فراغت از کار رو به نوشتن محتواهای خوب و مفید در کارمند سئو اختصاص بدم

سئو چیست

سئو عمل بهینه سازی یک وب سایت برای موتورهای جستجو در جهت افزایش کمیت و کیفیت ترافیک آن وب سایت از نتایج ارگانیک موتور جستجو میباشد. از مزایای سئو ( بهینه سازی موتورجستجو ) ارسال ترافیک یا بازدیدکننده رایگان و تقریبا دائمی به وب سایت شما است.

اما چگونه میتوان محتوای خود را برای سئو بهینه سازی کرد و چه عواملی در رتبه گیری اهمیت دارند؟

برای پاسخ دادن به سوال بالا در ابتدا باید بدانیم که موتورهای جستجو مانند گوگل چگونه کار میکنند.

موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟

موتورهای جستجو مثل کتابخانه های عصر دیجیتال هستند، یعنی به جای ذخیره ی یک نسخه از کتاب ها نسخه هایی از صفحات وب را ذخیره میکنند. هنگامی که ما یک درخواست را در یک موتور جستجو تایپ میکنیم ، تمام صفحات ذخیره شده (ایندکس شده) در خود را بررسی میکند و سعی میکند مرتبط ترین نتایج را به ما نشان دهد و به نمایش بگذارد.

موتورهای جستجو برای انجام دادن این کار از یک برنامه کامپیوتری به نام الگوریتم استفاده میکنند ، البته مشخص نیست که این الگوریتم ها دقیقا چگونه کار میکنند و جزو اسرار کمپانی های سازنده هستند و ما تنها یک سری اطلاعات محدود را از موتورهای جستجویی مثل گوگل در دسترس داریم.

مطلب ارائه شده در بخش زیر توسط موتور جستجو شناخته شده ای با عنوان “جستجو چطور انجام میشود” منتشر شده:

برای اینکه موتورهای جستجو به شما مناسب ترین اطلاعات را ارائه دهند، الگوریتم های جستجو عوامل بسیاری از جمله کلماتی که شما درخواست میدهید، ارتباط و کاربردی بودن صفحات، سطح تخصص منابع ، مکان کاربر و همچنین تنظیمات شما را بررسی میکند. میزان اهمیت و تاثیرگذاری هر کدام از این عوامل بستگی به ماهیت درخواست شما دارد و با توجه به درخواست شما متفاوت خواهد بود. به طور مثال پارامتر “جدید بودن محتوا” در جستجوهای مرتبط با اخبار روز اهمیت بیشتری دارد تا جستجو درباره معنی یک کلمه در دیکشنری

نقل قول بالا از گوگل است، موتور جستجویی که اکثر ما از آن برای جستجو در محیط اینترنت استفاده میکنیم ، چون تا حدود زیادی مطمئن ترین الگوریتم را دارد و بهترین و مرتبط ترین نتایج را نمایش میدهد. البته موتورهای جستجو دیگری نیز وجود دارد که شما میتوانید برای آن ها هم محتوای صفحات خود را بهینه و یا سئو کنید.

به زبان ساده سئو در واقع به موتورهای جستجو نشان میدهد که محتوای شما بهترین نتیجه برای جستجوی مورد نظر است به این دلیل که موتورهای جستجو وظیفه شان این است که بهترین نتیجه و مرتبط ترین نتیجه را به کاربرانشان نشان دهند.

اما اینکه چطور این کار را انجام میدهید به این بستگی دارد که برای چه موتور جستجویی عملیات بهینه سازی را انجام میدهید.

اگر شما ترافیک ارگانیک بیشتری برای صفحات سایت خودتون نیاز دارید، باید درک خوبی از الگوریتم گوگل و نحوه عملکرد آن داشته باشید.

البته از اونجایی که هر موتور جستجویی الگوریتم های متفاوت خاص خود را دارد تقریباً غیرممکن است که در این مقاله همه آنها را پوشش دهیم، پس در ادامه تمرکز خود را روی بزرگترین موتور جستجوی دنیا یعنی گوگل قرار می دهیم.

حقیقت جالب

گوگل حدوداً سهم بازاری بالغ بر ۹۲ درصد را در اختیار دارد و به همین دلیل است که بهتر است شما وب سایت خود را برای موتور جستجوی گوگل بهینه کنید تا اینکه برای بینگ (bing)، داک داک گو (DuckDuckGo) یا هر وبسایت دیگری بهینه سازی کنید.

چگونگی بهینه سازی سایت برای گوگل

گفته میشه که گوگل از بیش از ۲۰۰ فاکتور مختلف برای رتبه بندی وب سایت ها استفاده می کند. حتی به طوری اغراق آمیز در یک مقاله در سال ۲۰۱۰ در وب سایت searchengineland گفته شد که بالغ بر ۱۰ هزار فاکتور مختلف در رتبه بندی سایت ها توسط گوگل لحاظ میشه.

هیچکس نمیدونه که فاکتورهای رتبه بندی گوگل دقیقا چی هستند، اما ما میدونیم که یک سری از این شاخصه ها چی هستند.

از کجا میدونیم ؟ به این دلیل که خود گوگل این اطلاعات رو به ما داده است و همچنین برخی از تیم های سئو همچون ahrefs، MOZ یا حتی تیم های ایرانی از جمله ما در کارمندسئو، مطالعات زیادی را در رابطه با فاکتورهای مختلف و ارتباط آن با رنگ گیری انجام داده ایم.

در ادامه یک سری از آن‌ها را به شما توضیح میدیم اما اول اجازه بدید یه نکته خیلی مهم رو عنوان کنیم:

گوگل به صفحات سایت رتبه می دهد و نه خود وب سایت.

صرف اینکه شما در کسب و کارتان “پنجره دوجداره” تولید می‌کنید دلیل نمی شود که تمام صفحات وب سایت تان برای این کلیدواژه رنک بگیرد.

در واقع شما میتوانید برای کلمات کلیدی متفاوتی (و گاها مرتبطی) درصفحات متعددی رنک و رتبه بگیرید.

خوب حالا اجازه بدید چند تا از فاکتورهای مهم در رنک گیری و داشتن رتبه خوب در موتور جستجوی گوگل را بررسی کنیم.

کراول پذیری

قبل از اینکه گوگل بتونه تصمیم بگیره که به محتوای شما رتبه بده ابتدا باید بدونه که همچین محتوایی وجود داره.

گوگل از راه‌های زیادی برای پیدا کردن محتوای جدید در محیط اینترنت استفاده میکنه اما اولیت اصلی با خزیدن و اصطلاحا کراولینگ در محیط وب هست. اگر بخوام ساده ش بکنم کراولینگ در واقع عملیات دنبال کردن لینکهای جدید در صفحاتی هست که گوگل از قبل آنها را می شناخته.

عملیات کراولینگ یا خزش توسط یک برنامه کامپیوتری به نام اسپایدر یا عنکبوت انجام میشه .

بزار اینجوری بگیم که فرض کنید صفحه اصلی وبسایت شما یه بک لینک از یک وبسایت شناخته شده ای داره که هم اکنون در ایندکس گوگل قرار دارد. سری بعدی که گوگل قراره که اون وبسایت رو کراول بکنه، لینک شما هم پیدا و دنبال میکنه تا به وبسایت شما برسه و احتمالاً وب سایت شما را هم در ایندکسش اضافه بکنه.

از اینجا به بعد لینک های دیگری هم که در صفحه اصلی وبسایت شما هست رو پیدا میکنه و به این طریق صفحات دیگر وب سایت شما را هم بررسی و کراول میکنه.

حالا یه سری اتفاقات میتونن دسترسی کراولر های گوگل رو مسدود یا محدود کنند :

لینک سازی داخلی ضعیف : گوگل روی لینک های داخلی شما حساب میکنه تا بتونه وبسایت شما رو به بهترین شکل ممکن کراول بکنه بنابراین صفحاتی که لینک دهی داخلی ضعیفی دارند اغلب کراول نمیشن و توسط موتور جستجو پیدا نمیشن.

لینک های نوفالو : لینک های داخلی که دارای سگ نوفالو هستند توسط گوگل کراول نمیشن.

 صفحات نو ایندکس : شما به راحتی میتونید صفحات خودتون رو توسط تگ متا نوایندکس (no index) از لیست ایندکس گوگل خارج کنید. اگر لینکسازی داخلی شما در صفحات نو ایندکس هست، شانس اینکه صفحات توسط گوگل دیده بشه خیلی کمه.

مسدودسازی توسط Robots.txt : فایل robot.txt یک فایل تکست و متنی هست که به ربات ها دستورالعمل میده که کدام صفحات میتونن برن ببینند و کدام صفحات رو نمیتونن ببینند. ربات های گوگل هم از این قاعدع مستثنی نیستند و از دستورات موجود در این فایل تبعیت میکنند.

اگر شما نگرانی بابت این دارید که یکی از این مشکلات را در سایت خودتون داشته باشید حتما وبسایت مربوطه رو توسط یکی از ابزار های آنالیز سئو بررسی کنید.

سازگاری با موبایل

۶۳ درصد از جستجو هایی که در گوگل انجام میشه توسط دستگاه های موبایل انجام میشه و به این عدد هر ساله داره اضافه میشه.

با توجه به این آمار احتمالاً سورپرایز نخواهید شد که اگر بدونید در سال ۲۰۱۶ گوگل اعلام کرد وب سایت هایی که سازگاری بهتری با موبایل دارند رنک و رتبه بهتری خواهند داشت.

همچنین گوگل در سال ۲۰۱۸ نوع جستجوی خودش را به موبایل فرست ایندکس (mobile-first indexing) تغییر داد این یعنی اینکه نسخه موبایل شما در اولویت بررسی قرار دارد و بر اساس اون ایندکس و رتبه بندی میشه.

من فکر می کنم این وسط یه چیزی اشتباه برداشت شده بعضیا فکر میکنن که ما دو ایندکس مختلف داریم یکی برای نسخه موبایل و یک برای نسخه دسکتاپ. در واقع ما فقط یک ایندکس داریم. در حال حاضر بسیاری از وب سایت ها نسخه دسکتاپ شون در الویت قرار دارد ولی به زودی تغییر میکنه به نسخه موبایل.

— Danny Sullivan (@dannysullivan) March 15, 2018

حالا اجازه بدید یک آمار از SWEOR به شما بدم که شاید برای شما هم جالب باشه :

اگر فرض کنیم 10 نفر وب سایت شما را بخواهند بازدید کنند ۸ نفر از آنها وبسایت شما رو میبندن اگر محتوای وب سایت شما به درستی در صفحه دستگاه موبایل آن ها نمایش داده نشه.

به عبارت دیگه بسیاری از افراد در صورتی که نسخه دسکتاپ وبسایت شما توی موبایلشون نمایش داده بشه دکمه برگشت مرورگر رو میزنن. این به این دلیل هست که افراد نمیتونن با دستگاه موبایل ارتباط خوبی با نسخه دسکتاپ سایت ها برقرار کنن.

این خیلی مهمه که این اتفاق نیفتد چون گوگل میخواد که کاربرانش از استفاده کردن از گوگل احساس رضایت بکنند بنابراین صفحاتی که برای موبایل اپتیمایز نیستند رو به عنوان نارضایتی کاربران دسته بندی میکنه. حالا اگر فرض بکنیم که حتی شما رنگ هم بگیرید و کلیک کاربران رو هم دریافت کنید بسیاری از کاربران شما تبدیل به مشتری نخواهند شد و سایتتون رو ترک می کنند و در نهایت گوگل رتبه شما را از شما میگیره و به سایت دیگری میده که کاربران احساس رضایت بیشتری از استفاده کردن از اون داشته باشند.

حالا نکته اینجاست که شما به راحتی می تونید بررسی کنید که آیا صفحه وبسایتتون سازگار با صفحات موبایل (mobile friendly) هست یا خیر. گوگل ابزار تست سازگاری با موبایل رو به همین منظور توسعه و در اختیار عموم قرار داده.

تست گوگل برای سازگاری با موبایل صفحات سایت

همانطور که در تست بالا مشاهده کردید، صفحه اصلی وبسایت کارمندسئو با صفحات موبایل سازگار میباشد. اگر شما وبسایت خود را تست کردید و سازگار نبود یک برنامه نویس را استخدام کنید تا وبسایت شما را برای دستگاه های موبایل بهینه کند.

سرعت سایت

سرعت لود و یا بارگذاری سایت مشخص میکنه که یک سایت چقدر سریع به طور کامل لود میشه. سرعت سایت در نسخه دسکتاپ و همچنین در نسخه موبایل به طور جداگانه سنجیده میشه و مهم هست.

حالا چرا مهمه؟ یک بار دیگر متذکر میشم که گوگل خیلی براش مهمه که کاربرانش راضی باشن. حالا اگر یک کاربر روی یک نتیجه کلیک کنه و خیلی طول بکشه تا سایت مورد نظر براش لود بشه، احساس نارضایتی خواهد داشت.

برای بررسی سرعت سایت خودتون، در واقع سرعت بارگذاری و یا لود صفحات سایتتون میتونید از ابزارسنجش سرعت گوگل استفاده کنید.

تست سرعت گوگل

به عنوان جایگزین، میتوانید از ابزار سنجش سرعت سایت کارمند سئو هم استفاده کنید. این ابزار زمان لود هر کدام از ریسورس های موجود در صفحات سایت شما را بررسی و اعلام میکند.

هدف گذاری جستجو (Search intent)

پیدا کردن یک کلمه کلیدی و یا حتی کلمات کلیدی که شما باید براش تلاش کنید تا رنک بگیرید آسونه. فقط کافیه مبحث و تاپیک مورد نظرتون رو توی یک ابزار پیشنهاد کلمات کلیدی بنویسید و نتیجه اون رو مشاهده و کلمات مرتبط به حوزه کاریتون رو بر اساس میزان جستجویی که دارند ارگنایز کنید و شروع کنید.

پیشنهاد کلمات کلیدی

چیزی که بسیاری از افراد در نظر نمی گیرند اینه که آیا صفحه آنها با هدف جستجوی کلمه کلیدی انتخابی آنها مطابقت دارد یا خیر. برای اینکه بهتر متوجه هدفگذاری های جستجو بشید اجازه بدید که یک مثال بزنم.

در عکس زیر نتایج جستجو در گوگل بابت کلمه “لاکتوز” آمده است :

جستجو در گوگل برای یک کوئری

حالا نتایج رو با کوئری “خرید لاکتوز” که در زیر برای شما گذاشتیم مشاهده و مقایسه کنید :

جستجو در گوگل برای یک کوئری مرتبط با خرید

همونطور که مشاهده کردید با وجود اینکه این دو کلمه کلیدی بسیار به هم نزدیک هستند، اما گوگل کاملا تفاوت بین اون ها رو تشخیص میده و نتایج کاملا متفاوتی رو به کاربر نشون میده. این مثال گواه این موضوع هست که گوگل تا چه میزان هوشمندانه تفاوت صفحاتی که میسازید رو تشخیص میده و با توجه به نیاز پشت هر جستجو ، نتایج کاملا مرتبطی رو بهش نشون میده.

حالا با توجه به این موضوع چطور باید صفحه رو بهینه کنیم؟

شما باید صفحات برتر مرتبط با آن کوئری (کیوورد) مورد نظر را در گوگل مشاهده کنید تا پاسخ سه سوال اصلی هدفگذاری جستجو را پیدا کنید : 

  1. نوع محتوا : اینکه اکثر محتوایی که رنک گرفته صفحه بلاگ است ، صفحه محصول است یا صفحه دسته بندی محصولات است و یا نوع دیگری است
  2. ساختار محتوا : گوگل عمدتاً چه صفحات با چه ساختاری (Schema Markup) را رتبه داده مثلا راهنماهای قدم به قدم، مقالات به سبک فهرست، آموزش‌، مقایسه‌، نظرات یا محتوایی کاملاً متفاوت
  3. جهت گیری محتوا : آیا یک موضوع مشترک یا هدف فروش منحصر به فرد در صفحات با رتبه برتر وجود دارد؟ اگر چنین است، این به شما بینشی در مورد آنچه ممکن است برای جستجوگران مهم باشد می دهد.
0 دیدگاه
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سرپ (SERP) چیست

سرپ (SERP) چیست

میلیون ها یا شاید میلیاردها صفحه در اینترنت وجود...

فرزین رستگار

فرزین رستگار

تیم لیدر مجموعه کارمند سئو

سلام، من فرزین رستگار هستم مدیر و تیم لیدر کارمندسئو و همچنین بنیانگذار چند کسب و کار اینترنتی دیگر. تصمیم گرفتم اوقات فراغت از کار رو به نوشتن محتواهای خوب و مفید در کارمند سئو اختصاص بدم